Programok, látnivalók | Rustica VendégházProgramok, látnivalók a környéken


A képre kattintva megjelenik térképen
Image

Ökocentrum, Poroszló


Az Ökocentrum turisztikai- és rendezvényközpont, amely egy helyen gyűjti össze és tárja látogatói elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. Négyszintes látogatóközpontja 2.600 négyzetméteren várja az érdeklődőket, állandó kiállításai, háromdimenziós vetítőterme és hatalmas, 735.000 liter össztérfogatú édesvízi akváriuma révén igazi természetközeli élményt nyújt.

Image

Tájház, Poroszló


Parasztház az 1880-as évekből korhű berendezéssel, ősi halászati eszközökkel. A Tisza-tavi Ökocentrum területén látogatható.

Image

Vízi sétány, Poroszló


A tanösvényen az érdeklődők egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetnek betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába. A tanösvény a nemzeti parkkal szerződött kikötőkből csónaktúra formájában vagy Poroszlóról rendszeres kishajójárattal közelíthető meg. A sétányon elindulva kirándulás tehető a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére.

Image

Kalandsziget, Tiszafüred


A Kalandsziget a Tisza-tó közepén, Tiszafüreden helyezkedik el és számtalan élményekkel teli programot kínál mindenki számára a sport és szabadidő aktív eltöltésére egy csodálatos erdei környezetben. A 15 m magas mászótorony és kilátó, a 140 akadályból álló kalandpálya rendszer, az óriás csúszópályák egyaránt kínálnak izgalmas és vidám perceket. A Kalandsziget 18 hektáros területén, palló úton közlekedhetünk a sziget csodálatos élővilágát figyelve.

Image

Kiss Pál Múzeum, Tiszafüred


A múzeum az 1877-ben alapított Tiszavidéki Régészeti Egyletből jött létre, 1952-ben Kiss Pál honvédtábornokról nevezték el. Alapítója: Tariczky Endre katolikus plébános, amatőr régész, aki Tiszafüred környékén számos ásatást végzett. Az egylet alapgyűjteményét ásatásainak leleteivel, történész dokumentációkkal, érmékkel, természettudományos és néprajzi tárgyakkal növelte. Ma a múzeum jelentős történeti (5500 db) és néprajzi gyűjteménnyel (4000 db) rendelkezik.

Image

Nyugati Fogadóház, Tiszafüred


A kézművesség a Hortobágyon című állandó kiállításon betekinthetünk a szíjgyártó, fazekas, csizmadia, kovács, fafaragó, szövő, szűr- és subakészítő, valamint kosár- és gyékényfonó mesterek műhelyébe. A műhelyeket életképszerűen, a XIX. és XX. század fordulójának megfelelően rendezték be. A tárlathoz egy érintőképernyős számítógép kapcsolódik. Ennek segítségével bármely korosztály, interaktív formában szerezhet bővebb etnográfiai ismereteket a térségről.

Image

Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház, Tiszafüred


A XIX. században élt, kétgenerációs Nyúzó fazekas család eredeti bútorzattal berendezett lakása és műhelye, általuk készített termékekkel. A Malom utcai ház az utolsó, műemléki szempontból is értékes, pontosan azonosítható XIX. századi fazekasház. A tájházban eredeti környezetében mutatják be a félparaszti sorban élő fazekasmesterek élet- és munkakörülményeit, emléket állítva ezzel a híres tiszafüredi fazekasságnak.

Image

Babamúzeum és Faluház, Abádszalók


A Faluház és népviseletbe öltöztetett babák múzeuma sokféle látnivalót kínál az ideérkező vendégeknek. Az 1900-as évek elejéről származó paraszti tisztaszoba berendezése és a paraszti élethez tartozó használati tárgyak tekinthetők meg. A faluház leggazdagabb része a kárpát-medence 215 féle viseletét 375 babán bemutató kiállítás. A Föld 64 országának 266 öltözetében is gyönyörködhet a látogató.

Image

Abádi Major Minifalva, Abádszalók


A tanyán megtekinthetőek a Tisza-tó mentén épített jellegzetes régi paraszti porták kicsinyített másai. Egyedi, szabadtéri néprajzi kiállítás. A Tisza-menti települések hagyományos népi, építészeti stílusának bemutatása.

Image

Csipkeverők és Alkotók Háza, Abádszalók


A csipkeház nem csak kiállítóhelyként működik, hanem lehetőséget biztosít a csipkeverés technikáját elsajátító kurzusok tartására, valamint a Tisza-tó környékén élő népművészek bemutatkozására is. A Csipkeverők Háza két állandó kiállítással, és egy időszaki kiállítással várja a látogatókat.

Image

A szovjet repülőtér titkai, Berekfürdő


Látogassa meg az egyenruhákat, titkos fényképeket, ejtőernyőket, repülőgép darabokat bemutató kiállítást Berekfürdőn, s kösse össze egy kellemes fürdőzéssel az országos hírű fürdőben.

Image

Arborétum, Tiszaigar


A Tisza-tó közelében található a 20 hektáros Tiszaigari Arborétum, melynek felújítása 2017-ben fejeződött be. A felújítás során megépült egy fogadóépület kunkapus bejárattal, parkoló létesült, bővült a növénygyűjtemény, megújultak a sétautak. A park meglátogatása akár egész napos programnak is kitűnő.

Image

Falumúzeum, Kisköre


A népi értékeket a Falumúzeum gyűjteménye őrzi. A múzeum 1987-ben nyílt meg tíz éves gyűjtőmunka eredményeként. A ház, amit felújítottak és berendeztek - ahogy az a gerendáról leolvasható - 1856-ban épült. Három helyiség van benne. A tisztaszoba és a konyha berendezése egy múlt századi földművelő család életének helyszínéül szolgálhatna. A hátsó szobában az összegyűjtött edények, szerszámok, textilek találhatók. A szoba közepén álló szövőszéket a látogatók ki is próbálhatják. Az udvaron lévő pajtában kocsik és egyéb szerszámok találhatók.

Image

Vízlépcső, Kisköre


Az 1974-ben átadott erőmű az ország legnagyobb vízerőműve. A Tisza-folyó megújuló energiájából a villamos energiát négy darab csőturbina-generátoregység termeli, amely együttes kapacitása 28 MW. A KÖTI-KÖVIZIG Székházban avarkori ásatási leleteket tekinthet meg a látogató, ahol terepasztalon is nyomon lehet követni a létesítmény működését. Előzetes egyeztetés alapján lehetőség van szervezett, csoportos üzemlátogatásra, ahol szakképzett kísérő ismerteti meg a látogatókat a környezetbarát erőmű működésével.

Image

Falumúzeum, Sarud


A Falumúzeum számos rendezvény színhelye. Időről időre élettel telik meg az udvar kézműves programok rendezésével, a múzeumban ingyenes tárlatvezetések indulnak sarudi idős hölgyek szakértő kommentárjaival. A katolikus egyházi tulajdonban lévő épületet 1901-ben építették. Az épület ámbitusos parasztház, egymás mögött sorakozó helyiségekkel. Berendezett szobák hűen őrzik a múlt értékeit.

Image

Aquaglide vízijátszótér, Sarud


A sarudi KalandParton található Aquaglide Vízi Élménypark méretét tekintve is elismerésre méltó, hiszen a második legnagyobb ilyen park Európában és legnagyobb Közép-Európában. Minden korosztály számára kihívást jelentő, csúszdák, mászókák, hinták, trambulinok. Csúszós és vízbepottyantós feladatok, egyensúlyozó elemek, billegő játékok, libikókák, mászófal, mászóhegy, mókuskerék. Vízen úszó röplabdapálya, katapult, emberkilövő, és sok- sok egyéb vízi élmény.

Image

Dream Beach Élménypark, Tiszanána


52 pályás kalandpark 50 illetve 80 méteres lecsúszópályákkal. Íjászat: 40 íj kipróbálható (történelmi, modern, gyermek íjak, nyílpuska, nyílpisztoly). Saját szervezésben kishajótúrák indulnak, illetve motorcsónakot is bérelhetnek.

Image

Tisza-tó strand, Abádszalók


Az abádszalóki strand 2019-ben teljesen megújult. Felújított kiszolgáló épületek, vadonat új óriáscsúszdák, homokos partszakaszok várják a fürdőzőket. Lehetőség van wakeboardozni, vízibobozni, banánozni, jet-ski-t, SUP-t, motorcsónakot, vízibiciklit és kajakot kölcsönözni. Vendégházunkba érkező (IFA fizetésre kötelezett) vendégeink kedvezményes strandbelépőre jogosultak.

Image

Tókerülő bringakör


2020-ban átadták a Tiszafüredet Poroszlóval összekötő kerékpárút szakaszt, így már teljes biztonságban, 67 km hosszan kerékpárúton körbe tekerhető a Tisza-tó! Az út nagy részét az aszfaltozott gátkoronán tesszük meg, ahonnan végig csodás kilátás nyílik a tóra. Gyerekekkel is bátran elindulhatunk, egy nap alatt kényelmesen teljesíthető a táv. Több helyen megállhatunk strandolni, enni-inni, felfrissülni. Kerékpárt kölcsönözni Abádszalókon is van lehetőség. A képre kattintva a bringakör részletes útvonalterve jelenik meg javasolt pihenőkkel, megállókkal.

Image

Ökotúra a Tisza-tavon


Kötelező program azoknak a Tisza-tónál pihenő vendégeknek, akik közelebbről is megismernék a tó természeti értékeit, látnivalóit. Szakképzett túravezető irányításával egy és két órás vízitúrák indulnak a Tisza-tavon az Abádi kikötőből. Az út során megismerhetjük a Tisza-tó történetét, földrajzi elhelyezkedését, a rendkívül gazdag növény- és állatvilágát.

Image

Kisvasúttal a Hortobágyon


A kisvasút a hortobágyi Öreg-tavak mellett fut csodálatos környezetben. A halastavak belső gátja mentén tesz meg egy kb. 5 km-es távot, lehetőség nyílik megcsodálni a közel százéves tógazdaság vízrendszerét és ipartörténeti emlékeit. Végállomásánál egy 460 méter hosszú pallóúton gyalogosan végighaladva magaslesről ismerhető meg a növény- és állatvilág. Ha már itt járunk érdemes egy Pusztaszafarin is részt venni, ahol egy terepjárós túrán testközelből figyelhetjük meg a vadlovakat , őstulkokat és a Puszta őshonos állatait.
Éttermek


A képre kattintva megjelenik térképen
Image

Lilaakác Kisvendéglő, Abádszalók


A több mint száz éves falusi kocsmaépületből átalakított vendéglőben a tradícionális magyar konyha remekei mellett helyi specialitásokat is kóstolhatnak. Válogathatnak a magyar borvidékek legkiválóbb pincészeteinek legjobb boraiból. A kerthelyiségben egy száz éves lilaakác ad árnyat.

Image

Czifra Csárda, Abádszalók


Múzeum jellegű berendezés, magyaros ételek bő választéka, családias hangulat várja az idelátogatókat. A csárda a falu déli kapujában, a benzinkúthoz közel található.

Image

aQuarium Étterem, Abádszalók


Közvetlenül a Tisza-tavat körülölelő töltés lábánál fekszik, az Abádi kikötő szomszédságában. Így az éttermet könnyedén megközelíthetik autóval, hajóval, és a töltés tetején húzódó kerékpárúton keresztül biciklivel is.